Pramac’s Jorge Martin heeft zijn kampioenschapskansen aangewakkerd met een dominante overwinning in de San Marino Grand Prix, terwijl KTM wildcard Dani Pedrosa schitterde1. Nadat hij zaterdag van start tot finish aan de leiding ging in de sprint, deed Martin hetzelfde vanaf pole in de volledige race op zondag op Misano1.

Ondanks de beste inspanningen van Pedrosa, behield Bagnaia de laatste podiumplaats met 0,669s voorsprong, terwijl Maverick Vinales een eenzame vijfde plaats behaalde op zijn fabrieks-Aprilia1. Pedrosa’s resultaat op zondag betekent dat hij zijn voormalige Honda-teamgenoot Marc Marquez in het kampioenschap met één punt heeft ingehaald, nadat hij slechts twee grand prix-weekenden in 2023 heeft betwist1. Miguel Oliveira eindigde als zesde op zijn RNF Aprilia, voor Marc Marquez en RNF-teamgenoot Raul Fernandez, terwijl VR46’s Luca Marini en Pramac’s Johann Zarco de top 10 afrondden1.

Martin verkleint achterstand op Bagnaia in kampioenschap

Na zijn sprint- en racedubbel dit weekend en een derde plaats in Catalonië, heeft Martin de voorsprong van Bagnaia met 30 punten verkleind in slechts twee races5. Martin won zowel de sprint- als de volledige race op Misano, waardoor hij waardevolle punten verzamelde in de strijd om het kampioenschap4.

Pedrosa schittert als wildcard en passeert Marquez in kampioenschap

Dani Pedrosa, die als wildcard deelnam aan de San Marino GP, maakte indruk met zijn prestaties en eindigde net buiten het podium1. Zijn resultaat op zondag zorgde ervoor dat hij zijn voormalige Honda-teamgenoot Marc Marquez passeerde in het kampioenschap met één punt, ondanks dat hij slechts twee grand prix-weekenden in 2023 heeft betwist1.